Easy to read info

Kdo jsme

Národní ústav duševního zdraví. Můžete nás ale znát i pod zkratkou NUDZ.

Jak nás kontaktovat

Potřebujete lékařské ošetření? Kontaktujte přímo naši kliniku, kde se Vám ozvou naše zdravotní sestry.

Potřebujete vědět, čím se zabýváme, nebo hledáte jiné informace? Obraťte se prosím na naši recepci. Kolegyně Vám rády poskytnou základní informace nebo Vás spojí s dalšími zaměstnanci.

Kde nás hledat

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) sídlí v Klecanech v ulici Topolová 748. Jak můžete vidět nahoře na této stránce, je to moderní světlý a samostatně stojící velký dům. Snadno ho poznáte také podle vysokého modrého vodojemu, který stojí přímo před ní a je vidět zdaleka ze všech směrů.

Budova je bezbariérová a všem snadno přístupná. Hlavní recepci i recepci naší kliniky najdete přímo v přízemí. Pohyb po budově usnadňují výtahy. V případě potřeby Vám přidělíme asistenta nebo asistentku.

Jak se k nám dostat

Dostat se k nám můžete autem nebo autobusem.

Pokud přijedete autem, můžete snadno zaparkovat přímo u budovy. Na parkovištích před i za budovou jsou vyhrazena místa pro osoby se zdravotním postižením (ZTP) a parkování je u nás zdarma. Parkovací místa jsou označena na následujícím obrázku.

Pokud k nám pojedete autobusem, vystupte na zastávce Klecany, U hřbitova. Na tuto zastávku jezdí pravidelné autobusové linky 371, 374 a 958 a od ní je to k nám jen 300 metrů (3 minuty) chůze. Trasu máte modře vyznačenou na mapě. 

  • Autobus 371 – vyjíždí od stanice pražského metra Kobylisy. Cesta na zastávku Klecany, U hřbitova trvá pouze 15 minut. V opačném směru jede tato linka z Husince, odkud se k nám dostanete za 11 minut.
  • Autobus 374 – vyjíždí od stanice pražského metra Kobylisy. Cesta na zastávku Klecany, U hřbitova trvá pouze 15 minut. V opačném směru jede tato linka z Máslovic, odkud se k nám dostanete za 14 minut.
  • Autobus 958 – vyjíždí od stanice pražského metra Kobylisy. Cesta na zastávku Klecany, U hřbitova trvá pouze 15 minut. V opačném směru jede tato linka z Odoleny Vody, odkud se k nám dostanete za 14 minut.

Co děláme

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) se zaměřuje výzkum a léčbu duševních nemocí. To jsou nemoci, které mohou ovlivňovat naši náladu, chování nebo myšlení. Lidé s těmito nemocemi se často mohou cítit smutně, vystrašeně, špatně spí, jsou citliví a nedokážou se orientovat nebo zapojit do běžného života. Často se mohou cítit nepochopeni a ohroženi. V ústavu pracují výzkumníci a lékaři, kteří se snaží přijít na to, proč takové nemoci vznikají, jak jim předcházet a jak je léčit.

Kolegyně a kolegové výzkumníci se snaží porozumět tomu, proč se někteří lidé cítí špatně, proč jsou smutní nebo je trápí různé obavy. Zjišťují, jak vznikají různé duševní nemoci a hledají možnosti, jak lidem s těmito nemocemi pomoct. Vyvíjí nové léky, testují nové léčebné metody a snaží se pochopit, jak se lidé s duševními nemocemi cítí, abychom jim my v NUDZ nebo jiní lékaři mohli pomoct uzdravit se a znovu se cítit dobře.

Také vzděláváme mladé studenty, kteří chtějí duševní nemoci zkoumat nebo je léčit. Jsme součástí Univerzity Karlovy, nejznámější vysoké školy v České republice.

Důležitou součástí Národního ústavu duševního zdraví je také klinika a péče o nemocné. Více se o ní dočtete na dalších řádcích. 

Zdravotní péče

Důležitou součástí Národního ústavu duševního zdraví je také klinika. Je to menší nemocnice, kde pečujeme o pacienty s duševními nemocemi. Někteří z nich mohou mít úzkosti, depresi, schizofrenii či jinou nemoc. O tyto nemocné se starají naši lékaři, lékařky a zdravotní sestry. Někteří pacienti k nám chodí pouze ambulantně, takže po vyšetření nebo absolvování terapie odcházejí domů. Jiní u nás na doporučení nebo z rozhodnutí lékaře zůstávají delší dobu. Jde o takzvané hospitalizované pacienty, které ubytujeme v hezkých malých pokojích s vlastní koupelnou a záchodem. Součástí kliniky jsou společenské prostory, kde se mohou hospitalizovaní pacienti zabavit.

Ambulantní péče

V našich ambulancích poskytujeme péči, při které není nutná hospitalizace. Ošetříme Vás ale pouze na žádost Vašeho ošetřujícího lékaře - psychiatra.

Pokud potřebujete rychlou a neodkladnou pomoc, kontaktujte prosím Vašeho ošetřujícího lékaře nebo Centrum krizové intervence v Psychiatrické nemocnici Bohnice na telefonu +420 284 016 666. Případně se obraťte na tísňové linky 112 nebo 155. 

Lůžková péče

Pokud je ve Vašem případě nutná lůžková péče, takzvaná hospitalizace, ubytujeme Vás na pokojích, kde budete mít maximálně jednoho spolubydlícího pacienta a k dispozici vlastní koupelnu se záchodem. Zajistíme Vám pravidelné jídlo a pití a budou se o Vás starat naši lékaři a zdravotní sestry, se kterými se potkáte několikrát denně. Na některých odděleních Vás mohou navštěvovat Vaši příbuzní nebo přátelé.

Co si musí nemocný přinést, když bude hospitalizovaný?

  • Doporučení od svého lékaře
  • Kartičku zdravotního pojištění
  • Užívané léky v originálním balení
  • Pohodlné oblečení do budovy i na ven včetně obuvi (pyžamo, župan, pantofle, trička, tepláky, spodní prádlo)
  • Věci osobní hygieny (kartáček a pastu na zuby, mýdlo, šampon, ručník)
  • Menší finanční obnos
  • Věci osobní potřeby, například brýle, blok a tužku, knihu a podobně

Skříně na věci nejsou velké, nenoste s sebou proto zbytečně mnoho věcí. Drahé a cenné věci, například šperky nebo mnoho peněz, nechte raději doma, abyste se Vám neztratily. Je zakázáno nosit k nám zbraně, alkohol, drogy nebo vodit zvířata.