Odhalte s námi dopad mediálních zpráv na duševní zdraví. Hledáme vysokoškoláky do nové studie

Válka, zdražování, politická krize, covid a kdoví co ještě... Až si dnes večer pustíte televizní zprávy nebo budete surfovat po zpravodajských portálech na internetu, zkuste se zamyslet nad tím, jaký to může mít vliv na vaši psychiku. Už dlouho je obecně známo, že mediální zprávy jsou schopny v lidech vyvolávat nebo zhoršovat stres, úzkost, deprese a další negativní duševní stavy. Do jaké míry a jak přesně k tomu dochází? To se snažíme zjistit v nové studii, do které hledáme studenty vysokých škol. Přihlaste se a pomozte nám s výzkumem.

Negativní dopad nadměrného sledování zpravodajství na lidskou psychiku je v současnosti často skloňovaným tématem. Každý den jsme atakováni zprávami, které přinášejí obrazy katastrof a lidského utrpení z celého světa a další podněty k obavám či frustraci. Jak lidský mozek tento nápor informací a emocí zvládá? A neexistuje způsob, jak mu v tomto ulehčit, ale přitom se od aktuálních informací úplně neodstřihnout? To jsou otázky, na které  hledáme odpovědi ve studii nazvané Dopad mediálních zpráv na duševní zdraví: kognitivní a neurální mechanismy. Zjišťujeme, co se člověku děje v mozku při sledování zpráv a jaký vliv má na neurální odpověď různý způsob přemýšlení o získaných informacích.

Do studie hledáme: 

  • studenty vysokých škol (ženy i muže) ve věku do 30 let, kteří jsou praváci (přednostně a přirozeně používají pravou ruku)  

Účast ve studii obnáší:

  • vyšetření magnetickou rezonancí (2 x 45 minut)
  • čtení a hodnocení mediálních zpráv (50 minut)
  • vyplnění dotazníků na místě (30 minut), doma (15 minut)

Celková doba experimentu je 3,5 hodiny. Testování probíhá vždy od středy do pátku v odpoledních hodinách v prostorách NUDZ.   

Za účast ve studii nabízíme finanční odměnu 1000 Kč.  

 

Pro více informací nezávazně kontaktujte výzkumný tým:  
experiment@nudz.cz