Reakce NUDZ na článek Českého rozhlasu „12 let byla kurtovaná k psychiatrickému lůžku: zpráva ministerstva spekuluje o mučení

Dovolujeme si upřesnit informace týkající se kauzy Psychiatrické nemocnice v Opavě, se kterou je Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) v některých médiích mylně spojován. NUDZ se v tomto případu nijak neangažuje, ani o něm nemá bližší informace.

„Podání trestního oznámení na postup nemocnice je čistě soukromou aktivitou pana Jindřicha Jašíka, který s NUDZ spolupracuje na částečný úvazek jako regionální specialista destigmatizace v iniciativě Na rovinu. O této soukromé aktivitě pana Jašíka však nebyl NUDZ vůbec informován, nijak se na ní nepodílí, ani nemá přímou souvislost s prací vykonávanou panem Jašíkem pro NUDZ,“ upřesňuje ředitel ústavu, PhDr. Petr Winkler, PhD.  

Upozorňujeme, že o konkrétním případu pacientky opavské psychiatrické nemocnice, na který upozornil Český rozhlas, nemají představitelé NUDZ bližší informace, a nemohou proto relevantně posoudit nebo komentovat vhodnost či účelnost využití omezovacích prostředků popisovaných v této kauze.

V obecné rovině uvádíme, že se jedná o jeden ze způsobů eliminace nepříznivých projevů duševní poruchy ve chvíli, kdy je postižený svým jednáním ohrožující vůči sobě samému nebo vůči svému okolí. Využití omezovacích prostředků jsou jasně vymezeno zákonem č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, konkrétně paragrafem 39 a doporučenými postupy Psychiatrické společnosti, včetně aktualizovaných doporučení, která vznikla v rámci reformy péče o duševní zdraví.

„Omezovací prostředky jsou využívány v mnoha lékařských oborech, v psychiatrii ale nejčastěji. Jejich použití zasahuje do autonomie nemocných, měla by proto být dodržována zásada, že budou použity výhradně v případech, kdy jsou vyčerpány všechny další nerestriktivní možnosti a v souladu s platnou legislativou a doporučenými postupy. Přínos použití omezovacích prostředků musí vždy převažovat nad riziky,“ dodává prof. Pavel Mohr, primář Kliniky NUDZ. 

Zjištění reportovaná ve zmíněné kauze NUDZ nijak nebagatelizuje, pouze se distancuje od přímého spojování ústavu s iniciativou pana Jindřicha Jašíka.