Vyjádření ke kauze Andreje Babiše jr.

V poslední době jsme v mediálním prostoru zaznamenali řadu nepravdivých obvinění a spekulací o postupu NUDZ v případě pana Andreje Babiše jr. Proti nim se důrazně ohrazujeme.

Národní ústav duševního zdraví poskytuje excelentní léčebnou péči, která je v souladu jak s aktuálním vědeckým poznáním, tak s lidskými právy a legislativou ČR. Každou případnou jednotlivou stížnost prověřujeme, abychom se ujistili, že naši pacienti dostávají bez výjimky péči v maximální kvalitě.

V nejvyšší možné míře dbáme na ochranu soukromí a ctíme lékařské tajemství, a proto nebudeme zveřejňovat jakékoliv informace o našich pacientech. Rozhodnutí Andreje Babiše jr. odtajnit jeho zdravotní složku vítáme, Národní ústav duševního zdraví však mlčenlivosti zbaven nebyl. I kdyby se tak stalo, nebudeme s ohledem na výše uvedené věc komentovat prostřednictvím médií, naopak rádi případně poskytneme veškerou součinnost příslušným orgánům včetně soudu.

Národní ústav duševního zdraví má řadu podkladů a materiálů, které dokládají správnost postupu NUDZ v daném případě a vyvracejí nepravdivá obvinění. Tyto materiály však s ohledem na lékařské tajemství poskytne výhradně příslušným odpovědným institucím na základě zákonného postupu.