Trpíte po prodělaném covidu-19 nočními můrami? Ozvěte se nám

Noční můry, náměsíčnost nebo živé sny. Tyto nepříjemné parasomnie - onemocnění projevující se abnormálním chováním či prožitky ve spánku - trápí až třetinu lidí, kteří prodělali covid-19. Patříte mezi ně? Přihlaste se do naší studie a pomozte nám lépe pochopit vliv covidu na spánek.

Řada lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19, pociťuje dlouhodobé následky. Jak jsme nedávno uvedli v tiskové zprávě, jedněmi z nejčastějších dlouhodobých příznaků jsou poruchy spánku, které u mnoha nemocných přetrvávají měsíce i roky. Konkrétní mechanismus vzniku těchto poruch v souvislosti s onemocněním covid-19 ale doposud není znám. Některé hypotézy ukazují na možné poškození nervové soustavy buď přímým působením viru, nebo sekundárně v důsledku imunitní reakce těla. Cílem naší studie zaměřené primárně na parasomnie je zjistit, jaké typy neurologických a spánkových příznaků se vyskytují v souvislosti s prodělaným onemocněním covid-19.

Do studie Vás rádi zahrneme, pokud: 

  • je vám více než 18 let
  • prodělal/a jste covid-19 (bez ohledu na tíži průběhu)
  • v souvislosti s tímto onemocněním se u Vás nově objevily noční můry nebo jsou výrazně častější
  • po prodělání covidu-19 se u Vás nově objevilo abnormální chování ve spánku (mluvení, křik, pohyby končetinami vázané na sny) nebo je výrazně častější

V rámci studie Vás nejprve čeká úvodní telefonická konzultace a následně polysomnografické vyšetření ve spánkové laboratoři (1 den + 1 noc), během kterého snímáme záznam EEG, EKG, svalového tonu, dýchání a další parametry. Toto vyšetření může odhalit i závažnější poruchy spánku. Na jeho základě Vám rovněž poskytneme doporučení, jak obtíže se spánkem dále řešit.

Pokud máte po onemocnění covid-19 jiné obtíže spánkového či neurologického charakteru, do výzkumu se můžete rovněž zapojit prostřednictvím online dotazníku www.neurocovid.cz.

Pro více informací kontaktujte

MUDr. Tereza Dvořáková

výzkumná a vývojová pracovnice / lékařka