Trpíte obavami z uzavřených prostor? Zkuste Váš problém vyřešit pomocí virtuální reality

Klaustrofobie, tedy strach z malých nebo příliš těsných prostor, postihuje 5 až 10 % populace. Iracionální strach se může projevovat mírnými i závažnějšími příznaky, které jsou ale vždy nepříjemné. Nečekejte, až vás klaustrofobie znovu paralyzuje. Ozvěte se nám a pomozte ve vývoji terapie s využitím virtuální reality.

Virtuální realita představuje formu expoziční terapie, kdy se při využití moderních technologií a za přítomnosti terapeuta ocitnete v nepříjemné situaci a budete se ji učit zvládat.

Do studie hledáme:

  • Dobrovolníky ve věku 18 až 64 let, kteří nemají závažné psychiatrické nebo neurologické poruchy (včetně epilepsie) a mohou alespoň jedenkrát dorazit do naší VR laboratoře v Klecanech.

Zapojení do výzkumu nabízíme formou:  

  • jednorázového experimentálního sezení nebo
  • dlouhodobé terapie.

Jak studie probíhá:

  • Vyplnění dotazníků zaměřených na hodnocení úzkosti apod.
  • Na začátku studie vždy probíhá mapování konkrétních podnětů a sezení plánujeme podle individuálních potřeb dobrovolníků.
  • Sezení o délce zhruba 45 minut, během kterého budete vystaveni nejrůznějším situacím v prostředí virtuální reality a budete se pod vedením psychologa/výzkumníka učit zvládat stresující situace.
  • Sledování fyziologických reakcí dobrovolníků (srdeční činnost a kožní vodivost).

Pro přihlášení nebo bližší informace prosím kontaktujte

Mgr. Markéta Kolman Jablonská

výzkumná a vývojová pracovnice, psycholožka ve zdravotnictví

Klaustrofobie je léčitelná. Nenechte se jí omezovat

Co to vlastně klaustrofobie je a jak se projevuje?

Pokud trpíte klaustrofobií, můžete mít pocit, že máte záchvat paniky, ačkoli klaustrofobie není panickou poruchou. Příznaky klaustrofobie mohou zahrnovat pocení, zimnici, chvění, dušnost, tlak na hrudníku nebo bolest, pocity na omdlení, pocity intenzivního strachu nebo paniky, slabost a další projevy. Všechny tyto příznaky mohou být mírné, ale i závažné. To je hodně individuální.

Jak velkou část populace postihují a dá se jí zbavit?

Klaustrofobie postihuje 5 až 10 % lidí. U některých může klaustrofobie sama o sobě zmizet. Jiní mohou potřebovat terapii, aby zvládli své příznaky. 

V čem nás tato fobie v běžném životě nejčastěji blokuje?

U osob s klaustrofobií často dochází k vyhýbání se používání výtahu, metra, garážím, případně místům s větší koncentrací lidí. Často je sužují obavy z udušení se a nemožnosti uniknout.

K léčbě se používají různé formy psychoterapií. Proč bychom si měli vybrat právě virtuální realitu?

Virtuální realita poskytuje možnost praktikovat expoziční terapii, tedy vystavení se obávanému podnětu "nanečisto". Osoba s fobií se se zdrojem svého strachu setká ve virtuální realitě za přítomnosti terapeuta, který ji vede do situací, kterým by se v běžném životě pravděpodobně vyhnula. Může jít třeba o pobyt na střeše výškové budovy v případě akrofobie nebo uvíznutí ve výtahu v případě klaustrofobie. Prostřednictvím virtuální reality se člověk učí danou situaci zvládat a tuto znalost si může postupně přenést i do běžného života.

Za jak dlouho může klient cítit konkrétní pozitivní projevy terapie?

Toto je jedním z cílů našeho výzkumu a vlastně bychom dobrovolníky neradi ovlivňovali. Obecně se ale dá říct, že většina studií s pozitivními výsledky využívá 3 až 5 sezení.