Letošním laureátem Ceny Arnošta Lustiga je prof. Cyril Höschl

V pořadí jedenáctým laureátem Ceny Arnošta Lustiga, která je udělována za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost, se stal profesor Cyril Höschl. Známý psychiatr už téměř padesát let patří k předním odborníkům na duševní zdraví a je také aktivním popularizátorem vědy.

Cenu převzal ve středu 3. května 2023 z rukou pražského primátora Bohuslava Svobody a předsedy Výboru Ceny profesora Jana Pirka v Rezidenci primátora hlavního města Prahy.

„Cenu Arnošta Lustiga za rok 2022 získal Cyril Höschl po jednomyslném souhlase všech členů výboru, vzhledem k tomu, že celým svým životním postojem naprosto splňoval kritéria pro udělování této ceny. Odvahu a statečnost projevoval při pomoci disidentům po roce 1968 při jejich ochraně proti stíhání STB. Lidskost naplňuje svou každodenní prací pro nemocné s psychickými problémy, což jsou pro většinu lidí těžko uchopitelná onemocnění. Spravedlnost je dána jeho přístupem pomoci všem pacientům, a to bez rozdílu,“ uvedl profesor Jan Pirk.

Na téma odvahy, statečnosti, lidskosti a spravedlnosti, za něž je Cena Arnošta Lustiga udílena, Cyril Höschl řekl: „Znamenají především nikdy nekončící boj za svobodu. A svobodu považuji za hodnotu nejvyšší. Není nikdy vybojována definitivně, není zaručena, ve všech dějinných i životních etapách je ohrožena a hodnoty, jež Cena Arnošta Lustiga představuje, jsou jejími garanty. I v dobách, jež nepřinášejí zrovna věznění za vaše názory, je pořád prostor uplatnit péči o tyto hodnoty nadstandardním způsobem.“

„Jak říká sám profesor Höschl, nejen v okovech gulagů či koncentračních táborů jsou ukovány silné hodnoty. Sám je této myšlenky důkazem, se skromností a pílí sobě vlastní může být snadno vzorem hodnot a ctností i v moderním světě,“ dodal prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory a zakladatel Ceny Pavel Smutný.

O ocenění

Cenu Arnošta Lustiga založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora a v jejím Výboru zasedá celá řada významných osobností, jakými jsou advokát a vysokoškolský pedagog Jaromír Císař, publicista Jefim Fištejn, generální ředitel České televize Petr Dvořák, bývalý rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, podnikatelka Zuzana Ceralová Petrofová či lékař Jan Pirk, který je jeho předsedou.

Historicky prvním laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2011 se stal pražský biskup mons. Václav Malý. Dalšími nositeli se postupně stali legendární česká hlasatelka Kamila Moučková, válečný veterán Bedřich Utitz, zakladatel Dobrého anděla Petr Sýkora, spisovatel Jiří Stránský, někdejší mluvčí Charty 77 Dana Němcová, česko-americký podnikatel Paul Rausnitz, generál Karel Řehka, chirurg Pavel Pafko a naposledy se jubilejním desátým laureátem stal ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Cenu Arnošta Lustiga uděluje Česko-izraelská smíšená obchodní komora a laureáta vybírá Výbor ceny složený z mimořádných osobností českého veřejného života.