STOP CSAM Scalable Technology for Online Prevention of Child Sexual Abuse and Child Sexual Abuse Materials (101084719)

Základní informace

Řešitel: Mgr. Kateřina Potyszová/Mgr. Lucie Krejčová, PhD.
Hlavní příjemce: Charité – Universitätsmedizin Berlin
Spolupříjemci: Národní ústav duševního zdraví, UIC Barcelona | Universitat Internacional de Catalunya, Inicio | UTAD, Technische Universität Berlin
Doba řešení: 1. 1. 2023 – 31. 12. 2024
Výše dotace: 1 425 232 EUR
Rozpočet NUDZ: 115 976 EUR
Podpořil/a: Evropská komise

 

Anotace

Cílem projektu STOP-CSAM je přispět k dalšímu rozvoji dostupné, na důkazech založené a bezpečné péče v rámci EU pro osoby, které jsou znepokojené svým sexuálními nutkáním vůči dětem, a které konzumují materiály zachycující sexuální zneužívání dětí (CSAM). Jde o snahu umožnit těmto osobám přístup k léčbě podle jejich potřeby, snížit riziko sexuálního zneužívání dětí a ušetřit potencionální oběti všech dopadů vyplívajících z této trestné činnosti. 

Konkrétně si projekt STOP-CSAM klade za cíl oslovit potenciální/skutečné pachatele, přesměrovat je na preventivní online chatovou intervenci a otestovat její účinnost. Tato online chatová intervence bude poskytována v 5 jazycích (angličtina, němčina, čeština, španělština a portugalština) a vychází z terapeutického programu Berlin Dissexuality Therapy (BEDIT). Druhým cílem projektu je otestovat prototyp online intervence skrze umělou inteligenci (AI) a to ve dvou jazycích (angličtina, němčina). Tím by došlo ke zkrácení potřebného času k terapii mezi terapeutem a klientem. AI nebude fungovat autonomně, terapeut bude mít interakci plně pod kontrolou. Výsledky a poznatky tohoto projektu budou šířeny zainteresovaným stranám, jako jsou terapeuti, LEA a tvůrci politik.