Přispějte k dalšímu porozumění diagnóze OCD. Nabíráme do studie

Zveme Vás k účasti ve studii, jejímž cílem je porozumění odlišnostem v rozhodovacím procesu lidí s obsedantně-kompulzivní poruchou (OCD) a zdravé části populace. Přispějte společně s námi k dalšímu porozumění naší schopnosti vnímat možnosti odměny, ztráty, procesu rozhodování a některých funkcí lidského mozku a mysli vůbec.

Obsedantně-kompulzivní porucha se vyznačuje obsesemi, nepříjemnými vtíravými myšlenkami, a opakujícím se chováním, takzvanými kompulzemi, které bývají typicky úzce provázané s obsesemi a dočasně neutralizují doprovázející úzkost. Předpokládá se, že mezi další symptomy u pacientů s OCD patří také částečný deficit ve schopnosti flexibilního rozhodování, a právě na toto se v naší studii zaměřujeme. Výzkumný tým se snaží přispět k objasnění nervových mechanismů odměny a ztráty (tj. naší schopnosti odhadovat, co je pro nás přínosné, a co ne) u zdravé populace v porovnání s lidmi s OCD.

Profily dobrovolníků

Do studie hledáme lidi se základní diagnózou OCD a zdravé dobrovolníky, kteří splňují následující vstupní kritéria. Vhodnost Vaší účasti bude konzultována s lékařem.

Vstupní kritéria pro pacienty s OCD:

• OCD jako základní diagnóza
  • stabilní užívání neuropsychiatrické medikace,
    případně jedinci bez pravidelné medikace

Vstupní kritéria pro zdravé dobrovolníky:

• věk 18 - 55 let

Vylučující kritéria pro pacienty s OCD:

• jiné závažné somatické a aktivní infekční onemocnění znemožňující účast ve studii
  • prodělaný závažný úraz hlavy či operace mozku
  • nemožnost absolvování MRI (kardiostimulátor, kovový implantát, klaustrofobie a jiné)
  • relativní nevhodnost absolvování EEG vyšetření (diagnóza epilepsie, specifický účes např. dredy, nesnesení aplikace gelu na vlasovou část pokožky apod.)

Vylučující kritéria pro zdravé dobrovolníky:

• prodělané psychiatrické onemocnění či užívání neuropsychiatrické medikace
  • prodělaný závažný úraz hlavy či operace mozku

Průběh studie

Před zahájením samotného experimentu budete dotázáni na Váš aktuální zdravotní stav a anamnestické údaje. Současně bude provedeno zhodnocení Vašeho zdravotního stavu pomocí specifických psychiatrických stupnic. Toto vyšetření zabere 60 minut.

V další části budete vyzváni k řešení několika úloh simulujících možnosti odměny a ztráty formou finančního zisku. Tato testování absolvujete následně v kombinaci s 256ti kanálovou elektroencefalografií (EEG). Vyšetření trvá přibližně 90 minut.

Na závěr budete vyšetřeni opět v rámci specifických úloh na testování Vašeho rozhodování a tzv. „provokaci symptomů“ pomocí magnetické rezonance (MRI), toto vyšetření nepřesáhne čas 60 minut.

Upozornění: Samotná účast ve studii je dobrovolná a bez nároku na finanční odměnu. Ta je možná v rámci řešení jednoduchých úkolů spojených s možností finančního zisku či ztráty.

Pro více informací kontaktujte

Alice Heuschneiderová