Lidská Práva, etika a duševní zdraví. V Praze se uskuteční unikátní seminář

Úřad vlády ČR ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví a 3. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy pořádají seminář Lidská Práva, etika a duševní zdraví. Seminář se uskuteční 9. a 10. června, záštitu nad ním převzali předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Odbornou záštitu převzali 3. Lékařská fakulta UK, Národní ústav duševního zdraví a Psychiatrická společnost ČLS JEP.

Od reformy péče až k jednotlivým kazuistikám

Konference pokrývá celou řadu oblastí, například strukturu psychiatrické péče, ke které patří její financování, legislativní kontext, vzdělávací systém, výzkum a postoje obecné populace vůči duševním onemocněním. "Seminář velmi vítám, proto na něm také s kolegy ze sekretariátu participujeme. Považuji za nesmírně důležité a přínosné pro celou společnost otevírat diskusi nad tématem tak tabuizovaným, jako je duševní zdraví a postavení lidí s tímto handicapem. Mé činnosti coby ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se dotýká v mnohých směrech, minimálně v otázkách podporovaného přístupu, opatrovnictví, deinstitucionalizace a zejména stigmatizace lidí s tímto onemocněním. Nešťastné události posledních měsíců a s nimi spojené některé výroky bohužel často lidi s duševním zdravím nálepkují ještě více," popisuje ministr Jiří Dienstbier.

„Etika a lidská práva jsou s tímto těsně svázány, neboť vyvstávají otázky typu: jde o selhání systému nebo jednotlivce? Nakolik struktura systému psychiatrické péče ovlivňuje riziko, že se něco podobného stane znovu? A na druhou stranu také otázky tipu: duševní onemocnění mají nejtěžší zdravotní a ekonomický dopad na českou společnost, jak na tuto skutečnost reaguje stát? Je současný systém v pořádku? Jak by se měl rozvíjet? Jak je možné, že je psychiatrická péče tak těžce podfinancována, když evidence o závažnosti dopadů duševních onemocnění hovoří tak jasně?“ nastiňuje doktor Winkler.

Inspirace i ze zahraničí

Pokud se podíváme na to, jak vypadá situace v zemích, s nimiž by se Česko mělo srovnávat a k jejichž hodnotovým dědictvím se hlásíme, je situace alarmující. Konference by tak měla výrazně přispět k tomu, aby se podařilo nalézt efektivní řešení stávající situace.

Semináře se zúčastní řada významných osobností české politické a odborné scény, např. Jan Jařab, Anna Šabatová, Cyril Höschl a další. „Za pozornost rozhodně stojí účast profesorky Genevry Richardson, právničky, která v Anglii vedla poradní komisi tamějšího ministerstva zdravotnictví při tvorbě reformy legislativy zaměřené na duševního zdraví. Profesorku Richardson doplní také dr. Gareth Owen, který v této komisi zastával klinický pohled, a který tedy rozšíří právní perspektivu o perspektivu klinickou. To jistě poskytne mnohé cenné náhledy inspirativní i pro situaci u nás“, uzavírá Petr Winkler.

Více informací o konferenci a jejím programu naleznete v přiložené pozvánce, informace o druhém dni, který je věnován především odborníkům z dané oblasti, naleznete na webu Národního ústavu duševního zdraví.

Pro média bude připravena tisková konference v místě konání akce, a to 9. června 2015, čas: 9:30 h, Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1

Svou účast, prosím, potvrzujte nejpozději do 8.6. do 17:30 hodin na adrese: press.dienstbier@vlada.cz